#03 Ga aan de zelfgemaakte ijskoffie

De eerste koffie die ik dronk was ijskoffie. Elke zomer maakte m’n moeder het met een soort schudbeker en mochten wij als kinderen koffie drinken. Met een dikke laag schuim van het ijs en de melk, dus het zal wel zijn meegevallen met de cafeïne.
Iemand heeft me toen ook verteld dat ik groen haar zou krijgen van koffiedrinken, maar na al die ijskoffie’s was er nog steeds geen effect. Later zou ik die kleur gewoon uit een potje halen, zoals gewone mensen dat doen.

Gisteren was het perfect weer voor zo’n ijskoffie, dus ik had al ’s middags een beetje sterke koffie gezet (voor 1.5 mok) daar een eetlepel rietsuiker in laten oplossen en laten afkoelen.
Na het eten heb ik met behulp van de blender eerst de koffie gemixt met wat ijsklontjes en daarna roomijs toegevoegd, net zolang tot de smaak en textuur me bevielen. Okee okee, stiekem heb ik ook nog twee theelepels instant espresso toegevoegd, omdat ik niet zo’n ster ben in koffiezetten. Het was nog een beetje slap.
Maar na die toevoeging was het heerlijk.

Zometeen ga ik het weer proberen, maar nu zoals ik het twee jaar geleden kreeg op een markt in London. Ik ga Vietnamese Ice Coffee proberen. En blijkbaar heet dat ‘Ca phe sua da‘.

Benodigdheden:
2-4 eetlepels grofgemalen koffie (liefst ook nog met ricore)
2-4 eetlepels gecondenseerde melk (uit een blikje)
kokend water
ijsblokjes
cafe press (alle recepten zeggen dat je daarvoor een Vietnamese moet hebben, maar die heb ik niet. Dus ik doe het zonder. Koffie is koffie).

Zet de koffie en vermeng hem daarna met de gecondenseerde melk.
Laat hem afkoelen en giet hem daarna over de ijsblokjes in een glas.
Serveer het gelijk.

Je kunt er ook nog ijsjes mee maken, volgens een recept hier, als je van die ijsvormen hebt.

Yum!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *