December – maken, lezen, binnen, buiten

Het is december en ik ben nog elke dag thuis. Ik maak heerlijke recepten, maar foto’s zonder verlichting, met een iphone of zelfs als het gerecht al half is opgegeten, dat werkt niet. Om een of andere reden heb ik zelfs een foto gemaakt van een halfaf cheesecake brownie. Er was ook een truffeltaart voor de broer van meneer. Die werd dertig en krijgt sinds kort jaarlijks een chocoladetaart. Ik had er zelfs gouden glitter voor. Ik zoek nog naar de ideale chocolade kersttaart, want met zoveel variaties, zoveel inspiratie en zoveel tijd is het moeilijk kiezen. En dan nog, ga ik in een vreemde keuken voor een oud vertrouwd recept of gebruik ik deze week om nog wat te testen. Momenteel dingen twee opties het hardst naar de prijs, de Buche de Noel en de chocoladesinaasappeltaart, allebei van Nigella Lawson’s Feest. Ondertussen test ik ook wel eens koekjes (de speculaassterren waren van meneer). Misschien is een cookie-exchange volgend jaar een idee.

Naast het nodige en onnodige gekook en gebak werk ik ’s avonds, tijdens het met een half oog kijken naar de tv verder aan m’n granny squares. De bolletjes raakten op, dus ik heb ze aan elkaar gemaakt. Het vormt nu ongeveer een babydekentje, denk ik. Het roze randje is bijna compleet. En ja hoor, het is bijna af en dus verveelde ik me alweer. Ik ben begonnen aan sterren die ik hier vond. Ik wil er graag een slinger mee maken, beetje kerstig, want ons huis is lang niet zo kerstig als het kan. Geen boom, een paar balletjes en natuurlijk wel wat kaarsen. Elk jaar denk ik er laat aan, nu misschien op tijd.

En verder wandelden we zondag de route Overveen en Haarlem. Toen we net aan het discussiĆ«ren waren dat we toch echt de verkeerde afslag hadden (er stond “bij een duidelijke tweesprong rechtsaf” en ik vond die tweesprong best duidelijk) zagen we een groep herten die ons allang had opgemerkt. Rustig kauwend bleven ze staan terwijl wij ze vol verwondering stonden te bekijken. Leuke verrassing.

En om een of andere reden lees ik regelmatig in de winter boeken over koude winterse plaatsen. Nu ben ik helemaal aan het verdrinken in the Shipping News van Annie Proulx, blijkbaar tegelijktijdig met the Guardian leesclub. De schrijfstijl is super, ruwe schetsen met verrassend gebruik of weglaten van bepaalde werkwoorden. A morning of hurling snow. Stupendous snores beyond the walls. Quoyle dressed and went to the door. Could not find the doorknob.
Het speelt zich allemaal af aan een koude Canadese kust, boordevol lokale- en zeejargon. Er is ook een film, maar die heb ik nooit gezien. Na het boek ben ik wel benieuwd naar de landschappen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken, DIY, inspiratie, recept met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *