Groen goud – doperwtenmuntdip

Ik ben niet zo’n fan van echte Hollandse groenten. Bloemkool bi-monthly, witlof welgeteld nul keer, sperziebonen sporadisch, prei praktisch twee keer per jaar, zuurkool zelden en boerenkool bijna nooit. Als het even kan richt ik me verlangend op de wat zuidelijkere keuken, met bijbehorende leenwoorden als courgette, aubergine en paprika. Maar soms vind ik in een exotisch kookboek gewoon een ouderwetse huis-tuin-en-keukengroente in een geheel nieuwe outfit – en bevalt dat eigenlijk prima.

In een kookboekje over Marokkkaans eten, al zeven maanden ‘geleend’ van m’n moeder kwam ik een recept tegen voor doperwtenmuntmix. Heerlijk. Op Turks brood of, daarnet toen ik het restje voor de lunch verwerkte met gekookte aardappelen tot een aardappelensalade.

Nodig
250 gram doperwten uit de vriezer
3 knoflooktenen, zonder schil
Blaadjes van 5 takjes munt van de Turk (daar zit veel meer aan dan de munt uit een supermarkt)
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olijfolie
peper en zout
paprikapoeder

recept
Water laten koken en daar 5 minuten lang de doperwten in laten koken. Dat deed ik misschien te lang. Daarna alles, exclusief een lepel olijfolie en de paprikapoeder met een staafmixer fijnmalen tot een puree. Ik vind het zelf wel fijn als er nog wat textuur is, maar ga zo lang door tot je blij bent met het resultaat.
Daarna in een schaaltje, die laatste lepel olijfolie eroverheen tegen uitdroging en wat snufjes paprikapoeder. Dat met wat Turks brood – yum.

Zo helder groen als de puree eruit ziet (ik wou dat ik een foto had genomen!), zo intens is de smaak, die combinatie van zoete erwtjes, frisse munt en onmiskenbare knoflook. It’s a keeper.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY, inspiratie, recept met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *