Papieren bootjes

bootje papierElk huis in onze straat heeft een voordeur met een rond raam. Dat van ons was afgeplakt met jaren 90 fleur-de-lis raamfolie, want elke voordeur heeft raamfolie, zodat je nooit ziet wie er voor je deur staat.

Prima om te integreren in ons nieuwe straatje, dus ik wilde ook best mijn raam afplakken, maar dan liever niet in de patroontje van de vorige bewoners (of die daarvoor). We kochten dus wat rollen raamfolie (ook voor de onderkant van het keukenraam ernaast), lekker mee met de rest. Maar nu? Wat maakten wij van ons raampje?

bootje glasP stemde voor onze naam, of voor Amsterdamse school-achtige strepen (denk jaren 30, denk Beurs van Berlage), maar dat leek me te ingewikkeld, want hoe houd het zo’n rondje bij elkaar als het al uit elkaar gesneden is. Bovendien, wat moet je met jaren dertig streepjes in een jaren 90 huis en jaren 50 bankstel en jaren 10 bewoners (2010, dan).

Misschien komt het door dit ronde raam, of doordat ik altijd wel aangesproken wordt door gevouwen bootjes, dus het werd een bootje. Soms voelt het net alsof ik er wat meer mee wil zeggen, alsof ik iedereen toewens ook te gaan varen op de wind, en soms denk ik dat ik ermee wil zeggen dat we een beetje verdwaald zijn, maar eigenlijk zit er geen verborgen boodschap achter.

Hoe ik het maakte
Ik plakte weken van tevoren, op maat, patroonloos raamfolie op het raam. Dit deed ik met wat water, een plastic spatel (om genoeg druk te geven) en dit filmpje. Ik tekende het bootje en de golven eerst op wat kraftpapier, sneed dat uit en plakte dat stuk papier tegen het raam. Ik ging vervolgens met een hobbymesje en een metalen liniaal (stiekem een spakenmeter van P) aan de slag. Zo’n hobbymesje is scherp, maar glas is altijd sterker, dus maak je geen zorgen over krassen op het raam. Je hebt twee lijntjes naast elkaar nodig en je moet echt het stukje ertussen ook snijden, anders trek je zo het hele folie weer van je raam. Ik denk dat het vooral goed is om dit eerst op papier te doen, want je werkt alsof met een sjabloon. Je moet de folie wel bij elkaar houden.

En nu heb ik ook nog een stukje folie bij het keukenraam, wat zal ik daar eens van maken?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *