Seizoensfood – Rabarberwodka

Vorig jaar zomer herontdekte ik rabarber. Sommige dingen uit je jeugd vergeet je en blijk je niet zo te missen (roze koeken, bijvoorbeeld), maar andere dingen, daarvan voelt de herontdekking als een alsof het een schatkist is. Dat is rabarber voor mij. Ik was zo blij dat ik misschien heb beloofd dat als ik ooit twee dochters heb, ik een de naam Rabarbera zou geven. Het was rabarbercrumble wat de klok sloeg. Een rabarbercake mislukte, want stukjes hiervan blijven minder goed stevig, vergeleken met appels.

De lokale supermarkt heeft momenteel bodemprijzen voor rabarber dus de afgelopen weken hebben we al Nigella Lawson’s rabarbarcompote uitgeprobeerd (drie delen rabarber, een deel suiker en wat sinaasappelrasp drie kwartier in de oven), Nigella’s rabarbermuffins (muffins en daarin kleine stukjes rabarber en walnoten), allebei uit haar Feest. Een volgende keer vervang ik de noten ook voor rabarber, want er zaten ongeveer twee stukjes rabarber in elke muffin, veel te weinig.

Nog steeds heb ik een kilo rabarber over, dat een beetje dubieus begint te kleuren. Flinke sidetrack, maar ook eten: Ik had vanmorgen ook nog een pakje Monchou, goed tot vandaag, en wat blauwe bessen over, maar die zijn inmiddels verwerkt tot het blauwe bessen-en-monchou-recept dat hier staat (een derde taart gemaakt met minder suiker en geen vanille). Weggooien is zonde, liever maak ik een tochtje naar de supermarkt voor nog meer ingredi├źnten. Nu heb ik wel 2/3 pak bastognekoekjes in huis …

Maar goed. Rabarber. Een kilo nog. Het doet er even niet toe dat zodra ik rabarber ruik ik me weer waan in het huis waar we tot mijn achtste woonde. Het maakt niet uit dat dat huis mijn sterkste associatie is met het groene/roze goedje. Dat ben ik vanavond helemaal aan het veranderen. Ik kwam namelijk laatst namelijk een recept van Janneke Vreugdenhil tegen voor rabarberwodka. Nu weet ik niet eens of ik van wodka houd, ik vermoed zelfs van niet. En het is pas donderdag, maar die kilo, daar moest wat mee.
Het recept, in verschillende variaties op verschillende sites, houdt kortgezegd het volgende in: een rabarberstengel, wat gember, wat suiker, wodka in een pot en een week wachten. Na die week moet ik het overgieten en dan mag er nog evenveel water bij. Dus met een beetje geluk wordt het helemaal niet zo sterk. Nu moet ik me alleen elke dag even herinneren dat ik die pot moet schudden. In de kast van de stofzuiger. Oh, en nog twee derde kilo te gaan. Ik denk dat dat morgen toch een soort crumble wordt.

Volgende week, hopelijk met wat zomerse temperaturen en parasolletjes, zal ik even vertellen hoe het smaakt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Seizoensfood – Rabarberwodka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *