Zaterdagsmaal ::: Broodje hamburger en broodje zalmburger voor de tv

Ik geef het toe. Ik volg The Killing. Ik geef de schuld aan die vijf weken met m’n voet in het gips, en de moderne techniek, want ‘live’ kijk ik het nooit. Maar goed, The Killing is kijkvoer, en daar hoort kijkvoer bij. Dat mag soms best wat bloediger zijn (voor meneer), het mag best wat vlees hebben. Ultiem tv-kijkvoer is toch wel een broodje hamburger met een salade. Daarom een hamburgerrecept, met gekochte burgers uit de supermarkt. Voor een iets meer culinaire ervaring heb ik ook de zalmburger erbij gezet, ook een aanrader, en al veel te lang niet gemaakt.

Ingrediënten
Voor vier hamburgers
– 4 hamburgerbroodjes (ambachtelijk zei de verpakking)
– 4 hamburgers
– een rode ui in ringen
– een halve avocado
– wat sla
– mayonaise en ketchup
– peper en zout
– wat olijfolie

Bereidwijze
Doe wat olijfolie in een pan en bak de ui totdat deze de gewenste kleur heeft. Leg de ui even op een bord. Snijd de broodjes door en leg die, met de open kant even in de pan, zodat het brood wat geroosterd wordt. Snijd de sla zoals je het lekker vindt, en de halve avocado in dunnen plakjes. Vet een grilpan (als je die hebt) in met wat olijfolie en laat die pan opwarmen op het vuur. Leg er de burgers in, druk ze aan en zorg dat je ze niet verder laat bewegen. Dan krijg je een mooi streepje. Laat ze max. drie minuten liggen en draai ze om. Weer ongeveer drie minuten. Leg ondertussen wat sla op de broodjes, laat hier de burgers op volgen en stapel hierop de uiringen en de avocado. Hier overheen kun je naar smaak sausjes en peper en zout doen. Eet smakelijk.

Ingrediënten
Voor vier grote zalmburgers
– 500 gram zalmgehakt
– twee theelepels Groninger mosterd
– twee sjalotjes
– een plak knackebrod – in kruimels
– een eetlepel kappertjes, uitgelekt
– zout en peper
– twee eetlepels olijfolie
– tabasco saus
– een avocado in plakjes
– een aantal blaadjes sla
– vier bolletjes brood (liefst best groot)

Bereidwijze Eventueel kun je een uitje in schijven meebakken en wat mayonaise op de broodjes smeren. De broodjes kun je trouwens ook even een heel klein beetje roosteren door ze, open, in de pan te leggen.
Pel de sjalotjes en hak ze in kleine stukjes. Doe de stukjes in een kom en voeg het gehakt, de mosterd, knackebrodkruimels, kappertjes en peper en zout toe. Roer alles door.
Maak van de mix vier burgers. Sla ze niet te plat anders passen ze niet meer op je broodje. Als ze wat dikker zijn, blijft het van binnen ook wat zachter.
Verhit de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag, zet het voor op matig zodra de olie heet is. Doe de burgers in de pan en laat ze zo’n 2 a 3 minuten bakken aan elke kant. Zodra ze aan allebei de kanten wat oranje worden, en de binnenkant gaar/rauw genoeg is naar smaak, zijn ze klaar.

Serveer ze op de broodjes, waar je ook de sla en wat schijven avocado op legt en tabasco naar smaak. Eventueel met wat aardappelen meer salade erbij.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *