Ik geef het toe. Deze taart heb ik vooral gemaakt omdat het zo’n plaatje is. Taart eten doe je met je ogen, denk ik, en toen ik hier deze prachtige taart zag, wist ik dat ik die ook wilde proberen. De dame aldaar heeft echt prachtige foto’s gemaakt, die laten zien dat de taart ook als kleintje supermooi is. Het principe van de de stukje mango als bloemblaadjes gebruiken is gewoonweg geweldig, zowel groot als klein. Manlief was jarig maar zei dat hij ‘eigenlijk geen taart hoefde’, maar ja, toen had hij deze nog niet gezien.
Het is een vrij simpel recept. De mango is gewoon vers en rauw, de korst is een basiskorst en daartussen zit een laagje room. Dat laatste bleek het lastigst, want die heb ik lactosevrij gemaakt. En lactosevrije slagroom verkopen ze niet. Het korstdeeg was eigenlijk te veel, er ligt nog een stukje van in de koelkast. Dat is ongeveer een week houdbaar, lees ik overal. Voor de mangolaag heb ik twee grote mango’s gebruikt. De taartvorm was 28 cm in diameter.
Korstdeeg
Nodig
125 gram ongezouten boter, koud
1 ei
250 gram bloem
50 gram poedersuiker
een scheutje citroenessence
extra bloem voor keukenblad
bakbonen
bakpapier
ingevette quichevorm
Vermeng de bloem en poedersuiker. Doe er daarna de koude boter, in blokjes bij. Mix dit met de hand of met deeghaken tot een deeg. Doe er tot slot het ei en de essence bij en meng dit goed erdoor. Rol het deeg in en bal en leg dit, in een stukje vershoudfolie, in de koelkast, minstens een half uur, maar kan ook langer.
Zet de oven aan op 175 graden. Rol het uit met een deegroller op een bebloemd blad en rol een plak uit, groot genoeg om in z’n geheel een quichevorm te bedekken. Bestrooi de vorm met wat bloem en leg hier de deeglaag op. Duw het deeg aan en snijd randjes af, zodat alleen de vorm (bodem en rand) bedekt is. Bewaar wat je over hebt voor iets anders. Leg het bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen. Knip ver uitstaande stukken bakpapier weg en zet dit 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het daarna uit de oven, haal het papier en de bonen weg en zet het geheel nog 20 minuten in de oven, of tot goudbruin. Laat de korstdeeg helemaal afkoelen.
Romig laagje
Nodig de helft van de frosting die ik hier maakte. Dat zit ook op de cupcakes achter de taart.
125 gr poedersuiker
40 gr boter op kamertemperatuur
12 ml kokosmelk
Maak de frosting door eerst de boter en poedersuiker op een mediumstand te mixen. Dit zorgt bij mij altijd voor grote suikerwolken. Als het weer goed gemengd is, kan de kokosmelk er langzaam bij. Als dat er eenmaal mee vermengd is, op de hoogste stand gaan kloppen, zo’n 5 minuten, voor een luchtig effect. Vul de afgekoelde bodem van de taart met het romige laagje.
De mango’s
2 rijpe mango’s
Schil de mango’s met een dunschiller. Snijd, langs de pit, de mango in twee helften. Leg een helft op de snijplank en maak er partjes van in de lengte, alsof je een halve appel in allemaal halve maantjes snijdt. Leg de gesneden partjes even op een apart bord. Hoe dunner de partjes, hoe meer ‘bloemblaadjes’. Als beide mango’s gesneden zijn, begin dan, alsof je een spiraal maakt, vanaf de rand, de partjes neer te zetten. Zorg dat elk volgend partje een beetje over de andere heen ligt. Ga door tot je in het midden bent.
Voila, je belachelijk mooie mangotaart is af. En, met een beetje geluk heb je er de volgende dag zelf ook nog een stukje van.
Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.