Zaterdagsmaal ::: Prei risotto

Om een of andere reden denk ik vaak dat prei hard is. Een pittige smaak, ruw, iets waar je doorheen moet kauwen en iets wat anderen nog heel de dag aan je kunnen ruiken. Zoiets als een rauwe ui, dus. Dat is prei natuurlijk niet, en het ultieme bewijs daarvoor wordt geleverd door de prei risotto van Nigel Slater die ik las in Elle Eten (september 2012). Romig zonder room (erg belangrijk in dit post-lactose huisje), zacht, geruststellend en voor twee mensen veel te veel. Itialiaans dolce met Hollandse ingrediënten die ik had, dus lichtelijk aangepast. Helemaal goed als je al twee dagen met een doorweekte broek van de fiets bent afgestapt, als je bijvoorbeeld niet helemaal wilt geloven dat de herfst echt is begonnen. Het is comfortfood, en zoals vaker met comfortfood, is het uiterlijk van dit eten zo onverrassend (excuses dus voor de vreselijk saaie foto), dat dit ook weer comfort is. Een lekkere simpele brij op je bord, kaarsjes aan en een rustig muziekje. Heerlijk na een lange dag met de regen op het raam.

Prei risotto
Ingrediënten
2 preien
50 gr boter
300 gr risottorijst
1 glas witte wijn
1 liter kippenbouillon (heet)
6 plakjes bacon
parmazaanse kaas

Snijd de prei in de lengte en spoel het goed uit. Snijd ze daarna in halve schijfjes. Neem natuurlijk niet de hele prei, maar voornamelijk het witte/lichte deel. Dat wordt ongeveer 400 gram. Smelt de boter in een grote pan en maak in een kleine pan de bouillon. Doe de prei bij de gesmolten boter en laat dit, op laag tot halfhoog vuur, zacht worden. Zorg ervoor dat de prei niet verkleurt. Doe er de risotto bij en vermeng het. Doe er het glas witte wijn bij en laat het koken tot de alcohol verdampt is. Doe er telkens een (soep)lepel bouillon bij, schep dit erdoorheen en zorg dat de bouillon opgenomen wordt. Het duurt zo’n 20 minuten om de risotto gaar en nog steeds stevig te krijgen. Bak in een pan met antiaanbaklaag de plakjes bacon tot ze knapperig zijn. Schaaf de kaas.
Breek 4 van de plakjes in stukken en schep dit, als de risotto klaar is, door de risotto. Doe hetzelfde met 2 eetlepels parmazaanse kaas en, eventueel, een klontje boter.

Schep de risotto op twee borden en garneer met wat kaas en een plakje bacon. Nog een comfort, omdat je 300 gram risotto klaarmaakt, staat er nog een restje in de koelkast, voor als het de volgende dag weer zo regent.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *