3 januari

Jarenlang stelde ik uit, naar het citaat van Mark Twain, “Do not put off until tomorrow what can be put off till day-after-tomorrow just as well.”
– More Maxims of Mark, Johnson, 1927

Maar ach, Mark Twain leefde in een tijd waarin alles langzamer ging. Bovendien was hij blijkbaar best in staat om nogal wat te werk te verzetten. De man schreef, beleefde spannende dingen, was politiek betrokken en gaf lezingen. Voor iemand die de luiheid propageerde, was Twain verbazend productief.

Het is 3 januari, dus dit stukje gaat natuurlijk over goede voornemens. Ik las ergens dat op 7 januari de meeste mensen zich realiseren dat ze hun goede voornemens niet gaan halen. De derde maandag van de maand is blue monday, de meest sombere dag van het jaar, dan beseffen we ons allen dat het nieuwe jaar wonderlijk veel op het oude jaar lijkt, er is niet veel veranderd. En, als je goede voornemens maakt, kom je er dan achter dat je zelf niet veel bent veranderd. Dingen die je in het oude jaar moeite kosten, doen dat in het nieuwe jaar nog steeds. Januari is dus een lastige maand voor goede voornemens.

Goede voornemens zijn voor mij funest. Ik kan dan denken dat ik in de toekomst mijn leven zal beteren. Voornemens worden zo vervelend. Ze hangen boven mijn hoofd als iets dat ik later nog moet gaan doen. Ik ben een beetje een perfectionist, maar dan zo iemand die vaak begint en dingen niet afmaakt. Of ik begin al bij voorbaat ergens niet aan, want hetgeen ik voor ogen heb, is veel grootser en mooier dan ik in de praktijk zal kunnen. Het resultaat: bar weinig. Afgelopen jaar heb ik vier blogposts gemaakt. Vier! Terwijl ik heus wel dingen heb gemaakt, beleefd, gelezen, die ik had kunnen delen. Mooie dingen die het waard zijn genoemd te worden.

Daarom, omdat voornemens beter niet de dag erna kunnen ingaan, heb ik me op 31 december, met een tas vol sportkleding, aangemeld bij een sportschool. Ik mocht gelijk beginnen.

Heb ik voornemens voor dit jaar? Dat durf ik nu natuurlijk even niet te zeggen. Ik heb wel plannen voor de komende weken en die heb ik wel voor mezelf opgeschreven. Dat is misschien beter. Klein beginnen, done is better than perfect.

Wat zijn jouw plannen, klein en groot?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in inspiratie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *