Een luchtballonlamp voor de babykamer

air balloon lampZoonlief is al 16 weken oud en we genieten volop. Op de dagen dat ik niet werk is er meer dan genoeg tijd voor tripjes (met kind is een boodschap in de stad al een onderneming) en eindeloos dezelfde woordeloze grappen en deuntjes. Inmiddels fluiten en neuriën we hier in huis alleen maar de liedjes die ons door het speelgoed worden aangereikt. Je snapt het, de dagen vliegen voorbij.

hot air balloon lampOns zoontje wordt omringd door handgemaakte spullen, vriendinnen, oma’s en tantes zijn aan de slag geweest voor dekens, knuffels en vestjes. Ik heb zelf ook wel wat dingen gemaakt, zoals deze lamp. Het is een bemande luchtballon geworden, omringd door vogels in de bomen op het gordijn … Mijn fantasie gaat misschien een beetje met me op de loop, want ik stel me soms voor dat zoon’s kamer erg gezellig is als we allemaal niet thuis zijn.

De luchtballonlamp is een combinatie geworden van de macramétrend met plantenpotten, zoals bijvoorbeeld hier en haakwerk. De lamp, of ballon, is ermee gevangen. Eronder hangt een mandje, gemaakt van een basale granny square waar een randje aan is gehaakt. Ik probeer het hieronder uit te leggen, maar knopen is eigenlijk best wel simpel. Misschien doe ik wel teveel moeite, haha.

Nodig

  • een rijstlamp (Xenos, bijvoorbeeld)
  • een spaarlamp met fitting en draad (ik had de groene van de Hema)
  • garen gemaakt van t-shirtstof – zoals Hooked of de goedkopere versies
  • kleine poppetjes (vingerpoppetjes van Flying Tiger)
  • een haaknaald, dikte 7
  • eventueel een vaas of pot als houder

Aan de slag
Knip 8 strengen van ongeveer 3 meter. Ik had er 7, en dat komt net gek uit. Pak de strengen samen en leg een knoop in het midden. Zorg dat er nog een lus aan zit, ter grootte van je hand. Schuif de metalen houder in de rijstlamp, zo vouw je hem uit. Leg de gemaakte knoop in het bovenste gat van de rijstlamp en drapeer de strengen evenwichtig verdeeld om de lamp heen. Ik heb de lamp op een vaas gezet om er beter bij te kunnen.
Neem twee strengen die naast elkaar liggen en leg er, tegen de bovenste rand van de rijstlamp, een knoop in. Schuif op en doe hetzelfde met de volgende twee strengen, en die daarna, totdat je ze allemaal geknoopt hebt. Zorg dat de strengen allemaal op ongeveer dezelfde lengte de knoop hebben.Op deze bovenste rij heb je nu 8 knopen.
Neem daarna een streng (waarboven een knoop hangt) en neem een streng van de knoop ernaast. Leg, op ongeveer 10 cm afstand van de vorige knoop, een knoop. Dit is de eerste knoop van de tweede rij. Die komt schuin onder de eerste en tweede knoop van de bovenste rij. Pak de andere streng van de tweede knoop op de bovenste rij en een streng van de derde knoop op de bovenste rij en knoop die samen, op dezelfde hoogte als de knoop ernaast. Werk zo het rijtje rond. Dan is je tweede rij af.lichtuitballonaan

Op dezelfde manier kun je elke volgende rij maken. De afstand tussen de rij boven en die eronder is vooral optisch. Je werkt met een bolle ondergrond, dus doe vooral wat er mooi uitziet. In mijn geval hangt de lamp een beetje scheef omdat ik 7 strengen had gebruikt. Breng de strengen vervolgens zo bij elkaar dat je 4 hoeken hebt waar strengen hangen. Als je de onderkant van de lamp hebt bereikt, is het tijd voor het mandje.

Haak een simpele granny square. Ik heb deze gemaakt. Voordeel van een granny square is dat je die rechthoekje vorm van een luchtballonmand nabootst. Als het blokje af is, knip de draad niet af, maar haak er een opstaande rand in vaste steken of halve stokjes omheen. Dit doe je door de rand bij de hoeken niet groter te maken, maar even groot te laten. Kies voor drie of vier rijen, wat mooi is. Werk het daarna in een hoek af. Knoop vervolgens de strengen aan de vier hoeken van je mandje. Werk bovenin de grote knoop weg (alles houdt elkaar nu vast) en doe het lampje en de fitting erin. Voorzie de lamp van poppetjes en hang het geheel op.

Ga je het proberen? Laat me weten hoe het bevalt!
En lampjes … tja, ik ben een beetje obsessed. Eerder maakte ik de doily lamp, beschilderde ik een rijstlamp en een tafellampje dat het skelet goed laat zien. Ik betrap mezelf erop dat ik nu de kamer rondkijk, op zoek naar een lamp die ik weer kan vervangen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY, inspiratie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Een luchtballonlamp voor de babykamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *