De doily lamp, eindelijk af.

Het heeft lang geduurd (volgens Pinterest heb ik het voorbeeldplaatje 47 weken geleden gepind), maar hij is af en hangt.

De Lamp.

Het was een lang proces. Eerst alle kanten ‘kleedjes’ verzamelen, de doilies. Voor doily vind ik maar geen mooie Nederlandse vertaling, maar het zijn het soort kleedjes die oma’s op bijzettafels en lelijke plekken op de bank leggen. Gehaakt, meestal met een kleine naald, meestal wit of bijna wit. Mijn woordenboek noemt het ‘decoratief onderleggertje’, ‘vingerdoekje’. Ik heb ze gevonden bij mijn oma, mijn schoonmoeder en de minst hippe tweedehandswinkel. Toen was het experimenteren met ballonnen en lijm, intussen even studeren en afstuderen, weer alle doilies wassen omdat poging één niet werkte, andere balvormen en lijmsoorten en nu is ie er. De lamp is af. En mooi, al zeg ik het zelf. De dromerige bloemendoilies passen mooi in onze slaapkamer, die verder weinig bloemigs heeft. Ter lering en vermaak, een tutorial met wat voor mij werkte. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als dat zo is, zie ik graag een link hieronder in de comments!

Nogmaals, dit is wat voor mij werkte, nadat verschillende pogingen weinig succesvol waren. In veel tutorials van anderen wordt gebruik gemaakt van ballonnen en behanglijm. Beide opties werkten voor mij niet zo goed. De ballonnen werden maar niet rond en de behanglijm (Perfax) bleek niet sterk genoeg. Misschien bij lichter materiaal wel.

Nodig
een strandbal
een pot Polytex, transparant
heel veel doilies
een klein beetje garen in dezelfde kleur als de doilies
In een later stadium, een lamp, kabel en plafonddop

een grote gladde plastic/glazen kom
een glazen vaas
een dikke kwast
(rubber handschoenen)
strijkbout en plank
schaar, mesje, naald en haaknaald

Polytex is een textielverharder, te koop bij hobbywinkels, die ook kan dienen als lijm met andere materialen. Zo belooft de verpakking dat het ook plakt op hout of keramiek. Vandaar dat ik aanraad die materialen niet te gebruiken. Het is op waterbasis, dus het kan van het glas/plastic en de kwast worden afgewassen. Ook gaat het redelijk goed van je huid af. Het lijkt een beetje op hobbylijm, het is vloeibaar ook wit, maar het wordt hard en transparant.

Kosten: 17 euro (3 voor de strandbal, 14 voor polytex) en wat je verder uitgeeft aan doilies of de lamponderdelen

Werkwijze
Het is verstandig je (werk)tafel te beschermen met plastic. Strijk de doilies plat. Leg ze daarna zo neer dat je zelf goed weet welke kant je aan de buitenkant wilt. Blaas de strandbal op en plaats deze bovenop de glazen vaas. Giet een scheut polytex in de kom en dompel de eerste doily hierin, knijp hem uit en leg de doorweekte doily vervolgens op de strandbal. Duw deze plat, zorg dat de randen ook plat liggen. Doe hetzelfde met de volgende doilies en zoek hierin zelf je patroon. Leg de doilies telkens met de randen over de rand van de vorige doily. Het helpt om eerst de grote neer te leggen en dan de ‘gaten’ te dichten met kleinere. Je zult merken dat de zwaardere doilies niet goed blijven zitten, draai de bal dan zo dat deze bovenaan liggen. Polytex droogt redelijk snel, maar wordt langzaam hard. Bedek ook de plek waar het ventiel van de bal zit. Gebruik de kwast om plekken die te nat zijn droger te maken en om op de randen wat meer tex te doen, waardoor ze beter plakken, of plekken die niet sterk lijken extra sterk te maken. Als maatstaf kun je aanhouden dat de gaten tussen doilies niet groter moeten zijn dan de gaten in de doilies zelf, dit om te zorgen dat de lampenkap dadelijk niet scheef trekt. Laat de bal vervolgens twee dagen drogen, bovenop de vaas, of, als het kan, hangend.

Wanneer de bal aan alle kanten hard voelt en je hem niet zomaar kunt induwen, is deze goed. Anders is een tweede laag op zwakke plekken geen overbodige luxe. Ga met de bal, een naald, een schaar, een mes en desnoods een haaknaald naar buiten. Overbodige polytex valt er namelijk vanaf als roos uit een horrorfilm. Steek de bal lek en duw deze los van de lamp. Op sommige plekken gaat dat lastiger dan andere. Haal vervolgens met de naald en haaknaald zoveel mogelijk hard geworden polytex weg dat als mat glas of bubbels te zien is. Oftewel, zorg dat alleen de keihard geworden doilies te zien zijn en niet het doorzichtige polytex.
Bekijk wat een handige en mooie plek is om de bovenkant van de lamp te laten worden, hier moet de spaarlamp doorheen. Kies hiervoor liever een plek in een doily dan op een kruispunt, want dat is sterker. Snijd of knip vervolgens aldaar een driehoekje uit, net wat kleiner dan de ruimte die de houder van de spaarlamp inneemt. Vanaf de punten van de driehoek kun je ook inkepingen maken. Die naai je later weer aan elkaar. Vanuit dit wat grotere gat kun je de strandbal verwijderen. Duw vervolgens de spaarlamp en de houder door het gat en naai of borduur de inkepingen weer dicht. Hang hierna de lamp, lampenkap en spaarlamp, op en geniet van het resultaat.

Ik vind het wel wat, zo’n unieke lamp waarmee ik ook de doilies van mijn familie op een nieuwe manier bewaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY met de tags , , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op De doily lamp, eindelijk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *