Pompoms maken van vuilniszakken – twee DIYs

Er was een feestje, want mijn ouders zijn allebei in de zomer jarig. In plaats van de papieren buitenversiering, zoals hier werkten mijn moeder en ik met vuilniszakken in blauw en rood. Deze gaan een stuk langer mee dan papier en kunnen dus ook weer uit de kast gehaald worden voor een volgend feestje, of gewoon, vaker. Het is een beetje gek om te zeggen dat ze lang meegaan, want we hebben er natuurlijk een functioneel plastic product voor gebruikt, maar zal ik beloven er heel lang mee te doen en ze daarna bij het plastic weg te gooien? En de glazen en bordjes op dit feestje, zijn daarna gewoon afgewassen, hoor.
Hoe dunner de vuilniszak, hoe mooier het effect. Wij keken ook nog even naar deze babbelende dame die aan de slag ging met papier zodat we wisten wat we deden.

Nodig
vuilniszakken (ong. 115 – 70 cm) (een per pompom)
ijzerdraad
een schaar/mesje

Hoe doe je het?
Knip de bodem van een vuilniszak en maak de andere twee randen los. Nu heb je twee even grote vellen. snijd/knip deze doormidden en knip die vervolgens door midden. Zo blijf je over met acht even grote rechthoekige vellen.
Leg ze alle acht op elkaar en vouw, vanaf de korte kant, een rand om van 1,5 – 2 centimeter. Draai de stapelondersteboven en vouw weer een rand van dezelfde dikte om. Ga zo door tot het einde van de stapel, totdat het een waaier of harmonica vormt. Plastic is stugger dan papier, dus het helpt soms om de vouw aan te duwen met het handvat van een schaar.
Als je de dichte waaier hebt, vouw deze dubbel en neem een stukje ijzerdraad van zo’n 20 cm. Draai die om het midden van de waaier heen en bind het bij elkaar. Dat is het midden van je pompom. Maak met het overgebleven ijzerdraad (van die 20cm) een lusje zodat je hem straks kunt ophangen.
Knip van de uiteinden van de waaier, dus aan beide kanten, een hoekje of boogje af.
Trek nu, vanaf de uiteinden laag voor laag los en laat steeds wat eerder los. Zo ontstaat langzaam een bolvorm. Als je vier laagjes hebt gehad, draai het om en trek aan de andere kant. Zorg ervoor dat elk laagje gescheiden wordt van het andere laagje. Duw en trek de bol in vorm.

Tada, klaar! Zoek nu een plekje voor je pompom.

Onze eerste pompom werd wat anders, dus die hebben we omgedoopt tot poppy, of klaproos. Die maak je bijna hetzelfde als bovenstaande pompoms.

Nodig
twee rode vuilniszakken (ong. 115 – 70 cm) en een zwarte plastic zak
ijzerdraad
een schaar/mesje
plakband

Hoe doe je het?
Knip de bodem van beide vuilniszakken en maak de andere twee randen los. Nu heb je twee even grote vellen. snijd/knip deze doormidden en knip die vervolgens door midden. Zo blijf je over met acht even grote rechthoekige vellen.
Leg ze alle acht op elkaar en vouw, vanaf de korte kant, een rand om van 2 – 2,5 centimeter. Draai de stapel ondersteboven en vouw weer een rand van dezelfde dikte om. Ga zo door tot het einde van de stapel, totdat het een waaier of harmonica vormt. Plastic is stugger dan papier, dus het helpt soms om de vouw aan te duwen met het handvat van een schaar.
Als je de dichte waaier hebt, vouw deze dubbel en neem een stukje ijzerdraad van zo’n 20 cm. Draai die om het midden van de waaier heen en bind het bij elkaar. Dat is het midden van je poppy. Maak met het overgebleven ijzerdraad (van die 20cm) een lusje zodat je hem straks kunt ophangen.
Knip van de uiteinden van de waaier, dus aan beide kanten, een boogje af.
Trek nu, vanaf de uiteinden laag voor laag los en laat steeds wat eerder los. Zo onstaan de lagen van de bloem. Blijf aan de kant waar het ijzerhaakje niet zit.
Neem de zwarte zak en maak hier, zo groot als je wilt, een bol van, plak die dicht met plakband. Bevestig, het liefst onzichtbaar met plakband, die bol in het midden van de bloem.

Ik hoop dat je er wat aan hebt! Hier is de tuin in ieder geval wat zonniger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *