Snel boeken lezen

Ik zag hier het onderstaande filmpje van een Argentijnse uitgeverij die de aandacht trekt voor een boek met een bijzonder concept. De inkt waarmee het boek gedrukt is, verdwijnt langzaam. Als lezer moet je wel binnen twee maanden door het werkje, want daarna is het weg.

Creatief, inventief, een erg leuk idee. Er zit ook een zweem van mysterie in, ik moet denken aan brieven schrijven met onzichtbare inkt, of ‘this message will self-destruct after reading’. Ze hebben een oud medium (papier is geduldig) opeens urgentie gegeven, in een tijd waar e-books opduiken en schrijvers en uitgevers zoeken naar een verrassende manier van uitgeven. Het is natuurlijk een gimmick, iets dat je niet te vaak kunt doen, dan is de lol eraf. Dan moeten we weer op zoek naar andere manieren.

Voor mij zou zo’n verdwijnend boek funest zijn. Soms staan boeken wel jaren in m’n kast voordat ik ze lees of uitlees, of zoek ik zinnen terug die blijven hangen. En wat te denken van de tweedehandswinkel waar ik de meeste boeken vind? Daar blijft niet veel meer van over. En ik heb het al eerder genoemd, al die boeken die ik zou kunnen lezen of zou moeten lezen, gewoon, om ze gelezen te hebben.

En dan nog die e-books. Verschillende familieleden zijn aan de e-reader, maar ik ben er nog niet weg van. Wat doe ik als ik een boek wil uitlenen? Wat doe ik als een vriendin een leuk boek aan mij wil lenen? Kan zo’n e-reader tegen strandzand, een doorweekte rugzak? En wanneer gaat de tweedehandswinkel ook e-books verkopen? Je houdt blijkbaar wel automatisch bij wat je leest, ook voer voor psychologen. Mensen kijken in het openbaar vervoer, en proberen in te schatten waarom ze een of ander boek lezen, gaat natuurlijk ook een stuk minder gemakkelijk. Dat is misschien wel goed, want ik zit best vaak naast mensen mannen die juist met me beginnen te praten omdat ik een bepaald boek lees. Meestal om me te vertellen dat ik een ander boek zou van dezelfde schrijver zou moeten lezen, of, nog erger, hints te geven over hoe het afloopt.

Voor nu loop ik achter met een papieren boek dat niet verdwijnt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken, inspiratie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *