13 september – Roald Dahl dag

Roald Dahl. Ik zag ergens dat het vandaag Roald Dahl dag is, omdat hij op 13 september geboren was. Misschien las ik z’n korte fictie verhalen wel eerder dan z’n kinderverhalen, maar dat weet ik niet zeker. Later heb ik het ruimschoots ingehaald, want kinderboeken blijven mooi. Feit is dat een aantal van de clous in zijn korte verhalen altijd in m’n hoofd hangen. Als iemand me vertelt dat hij/zij diens kind vegetarisch wil opvoeden, denk ik altijd aan het verhaal van het jongetje dat vegetarisch werd opgevoed door z’n tante, tot hij mensenvlees ontdekte. Die duistere twist, het donkere en lugubere zit er bij Dahl bijna altijd in. En ook het eten.

from shedworking.co.uk

Blijkbaar hield Roald Dahl zeer van chocolade. Elke dag een reep, in het tuinhuisje waar hij schreef. Maar ook ander eten verscheen voortdurend in zijn verhalen. Een snelle search liet me al zien dat veel van de gerechten die hij noemt in kinderboeken ook uitgewerkt zijn, zoals bijvoorbeeld hier en hier. Maar ik kwam erachter dat hij zelf ook een receptenboek heeft geschreven … nice! En natuurlijk kennen we allemaal zijn kokende blonde kleindochter Sophie.

In Cardiff, Wales, is een plein genoemd naar Roald Dahl. En daar vlakbij, in een Noors kerkje. Dahl kwam zelf van Noorse voorouders. Mocht je ooit eens in de buurt zijn, ga er eens naar binnen, liefst met een boek van Roald Dahl onder de arm. En geniet van een Noors broodje zalm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken, inspiratie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *