Zaterdagsmaal ::: Courgette-brownies

Ik had zin om wat te bakken, na de schaatstocht, en toevallig twee courgettes over. Een kennis had eens verteld dat je met courgette, net als met worteltjes, ook heerlijk zoet kon bakken, dus tijd dat eens te proberen. Het resultaat: de meest luchtige en toch kleffe brownies ooit, met een knapperige bovenkant en ook nog eens helemaal vegan, want zonder ei of boter. Het recept is aangepast van wat ik op verschillende plekken vond, lekker vind en wat voor mijn oven werkt. Hoeveelheden suiker en chocoladesnippers kun je aanpassen.

Ingredi├źnten
1,5 courgettes, zonder schil, geraspt
250 gram suiker
250 gram bloem
50 gram cacao
125 ml zonnebloemolie
0,5 theelepel vanille-extract
0,5 theelepel baking soda
0,5 theelepel zout
150 gram pure chocolade(druppels)

Bereidwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm in, en bedek deze met wat bloem. Als je courgettes nog niet geraspt zijn, doe dat eerst. Als je chocolade nog niet in stukken is, doe dat ook. Ik vind het altijd geweldig om een reep chocolade in stukken te slaan in een ziplock. Doe eerst de olie, suiker en vanille-extract in een kom samen. Vermeng dit goed. Ik heb voor dit hele recept geen mixer nodig gehad, slechts een garde gebruikt. Vermeng in een andere schaal de bloem, cacao, baking soda en zout. Schep dit dan in fases door het olie-suiker mengsel. Het wordt een donker, zanderig mengsel dat erg droog aandoet, maar geen zorgen, de courgette zorgt voor het vocht en de lucht. Goed doormengen. Schep hierna, met een grote lepel, de courgetterasp en de chocoladestukken erdoorheen. De knallende kleurencombinatie van dat lichtgroen met donkere bruin maakt het alweer een feest. Zorg dat het goed vermengd is, al zal het niet allemaal dezelfde kleur krijgen. Geen nood, zolang er niet te grote klonten zitten, is het goed. Schep het geheel in de brownievorm, zorg dat het gelijkelijk verdeeld is en zet dit ongeveer 35-45 minuten in de oven. Het zal groeien in de oven. Het is klaar als het gebak licht terugveert wanneer je er op drukt. Warm het lekkerst, want dan zijn alle stukjes chocolade nog vloeibaar. Heerlijk met een hele pot thee. En niemand hoeft te weten dat de courgette erin zit, hoor. Niets van te zien, niets van te proeven, maar weer eens wat anders dan boter en ei.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten (maken). Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Zaterdagsmaal ::: Courgette-brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *