Zaterdagsmaal ::: Kokoscupcakes

Het is een week van kokos voor mij. Maandag schreef ik hier al over de dadelkokosballetjes. De-lish. Donderdag maakte ik zoete-aardappelsoep met kokosmelk, een recept dat ik hier vond. Ik gooide er ook erwtjes bij. Voor de soep had ik een half blikje kokosmelk nodig, dus er stond opeens 200 ml kokosmelk in de koelkast. En de wereld, of Nederland, leek permanent gedipt in een bak met geraspte kokos. Het hek was van de dam. Ik moest weer wat met kokos maken. Idioot eigenlijk, want we associƫren kokos natuurlijk allemaal met wuivende palmbomen, strand, zee, pina colada en weinig kleren aan.

Deze kokoscupcakes zijn weer een beetje aangepast, maar komen oorspronkelijk uit het Hummingbird Bakboek. Die recepten zijn altijd uberzoet, dus een beetje minder suiker (al is het maar voor het idee).

Kokoscupcakes met ananas
ingredienten voor 12 cupcakes
Voor de cakejes
120 ml kokosmelk
40 gr boter op kamertemperatuur
120 gr bloem
120 gr suiker
1.5 theelepel bakpoeder
0.5 theelepel vanille-extract
1 ei
snufje zout
7 ananasringen uit blik in kleine stukjes

voor de frosting
250 gr poedersuiker
80 gr boter op kamertemperatuur
50 ml kokosmelk
geraspte kokos

Bereidwijze
Oven op 170 graden. Verdeel de stukjes ananas op de bodems van de cupcakevormpjes. Het is handig als ze niet te nat zijn. Bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter in een kom vermengen met een mixer op een lage stand, tot het een beetje zanderig wordt. Daarna langzaam kokosmelk en de vanille toevoegen, weer op een lage stand, daarna even op medium. Als dat goed vermengd is, ook het ei toevoegen en nog even goed vermengen. Verdeel het beslag over de twaalf vormpjes en doe dit 20-25 minuten in de oven. Controleer als de tijd verstreken is, met een cocktailprikker of iets dergelijks, of die er droog uitkomt. Laat de cupcakes koelen op een rooster.

Maak de frosting door eerst de boter en poedersuiker op een mediumstand te mixen. Dit zorgt bij mij altijd voor grote suikerwolken. Als het weer goed gemengd is, kan de kokosmelk er langzaam bij. Als dat er eenmaal mee vermengd is, op de hoogste stand gaan kloppen, zo’n 5 minuten, voor een luchtig effect. Verdeel de frosting over de koud geworden cupcakes en strooi er wat geraspte kokos op.

Deze cupcakes gaan er prima in op een ochtend waarop kouderecords worden gebroken, niks geen cognitieve dissonantie. Ik denk dat het komt door de kleur. En de foto’s zijn van m’n balkon. Eentje om een stukje mooie boom te laten zien, eentje voor de cupcake.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten (maken). Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *