Zaterdagsmaal ::: pompoencupcakes

Vorig weekend was een laatste herfstweekend in het oosten van het land, in het bos op de Veluwe. Zaterdagavond zaten we in het donker bij een vuurkorf (met een deken om, dat wel) en zondag liepen we door de Posbank, om zoveel mogelijk bladeren omhoog te schoppen en onze zakken te vullen met tamme kastanjes, al moet ik nog steeds leren wat ik daarmee kan. In het dorp stond bij een huis op de stoep een bakje voor geld en een enorme voorraad pompoenen. In ruil voor een paar euro nam ik twee pompoenen mee. Het is hi ha herfst.

De pompoenen die ik gekocht had, waren prachtig, maar op dinsdag bleek eentje al een beetje aan ’t schimmelen. Dat werd dus puree. Met die puree kun je weer zoet gebak maken, en een aardappel-pompoenpuree, dus dat heb ik later in de week gedaan. Pompoenpuree kun je, volgens de kookboeken, in Engeland en Amerika gewoon in blik kopen, maar zo heb ik het nog nooit gevonden. Vandaar een receptje.

Pompoenpuree
Nodig
twee kleine pompoenen
250 ml water
een beetje zonnebloemolie

Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden en neem een bakplaat die wat diepte heeft. Was de pompoenen en snijd ze doormidden. Schep de binnenkant, de zaden en de draden uit de pompoen en snijd het stokje weg. Leg de pompoenen op de bakplaat, met de open kant boven. Smeer de pompoenen in met wat zonnebloemolie. Giet er water omheen en zet het geheel ongeveer een uur in de oven. Als het vruchtenvlees zacht is, is het klaar. Laat alles afkoelen en dan kun je de pulp zo uit de schil scheppen. Even prakken, en de puree is klaar.

Met zo’n prachtige puree kun je dus je gewone aardappels wat aanvullen en bam, je hebt een restaurantwaardige puree, maar je kunt er natuurlijk ook zoet mee bakken. Het werden cupcakes. Zonder spul bovenop, want zo zijn ze ook al lekker. Misschien de volgende keer met een paar pecannoten erop.

Pompoencupcakes

Ingredi├źnten voor 12 cupcakes
200 gr pompoenpuree
120 g bloem
120 gr suiker
1 el bakpoeder
1,5 tl kaneel
een beetje zout
125 ml sojamelk (kan ook gewone melk)
40 gr roomboter op kamertemperatuur
2 eieren op kamertemperatuur

BereidingVerwarm de oven voor op 175 graden. Doe de boter, bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en zout samen in een kom en mix het, in een lage mixerstand, tot een zanderig geheel. Doe er langzaamaan wat sojamelk bij, totdat dit er helemaal bij zit. Dan de beide eieren en weer mixen, nu op de middelste stand. Je krijgt nu een redelijk vloeibaar beslag. Schep er de pompoenpuree bij en mix alles kort totdat het een geheel is. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en zet die 20-25 minuten in de oven. Als het gebak terugveert, is het klaar. Laat de cupcakes goed afkoelen op een rooster, zet wat herfstthee, en geniet van de combinatie!

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *