Zaterdagsmaal ::: muffins met bosbessen

Is het verkeerd om elk weekend te vieren met gebak? Ik denk het niet. Elk weekend is wel een reden voor een feestje en ik heb meer dan genoeg boeken en inspiraties die ik door kan ploegen. Bovendien doe ik eigenlijk best gezond. Ik haal geen dubbele-chocoladekoeken bij de AH to go, ik laat koekjes in de winkel met gemak staan. Ik eet ‘junkfood’, maar alleen junkfood dat ik zelf maak, met ingrediënten waarvan ik zelf bepaal of en hoeveel ik verwerk in mijn gerechten. En daarmee doe ik eigenlijk best wel wat Michael Pollan beschrijft in zijn Echt Eten. Het is lekker, en heus niet altijd een suikeraanval. Zoals deze muffins met bosbessen en havermout, ik kan bijna doen alsof het een lunchgerecht is. Toegegeven, nu ik het nog eens opschrijf zie ik dat ik ‘200 gr bruine basterdsuiker’ gelezen heb als 100 gram, dus misschien dat het daarom niet zo zoet is! Maar prima eetbaar, zo. Dat vage op de tweede foto is de warmte die nog opstijgt. Warme muffins …. yum!

Recept aangepast van koekjes & gebak, uitgeverij Brimar

Havermoutmuffins met bosbessen
Ingrediënten voor 12 stuks
75 gr volkorenbloem
60 gr tarwebloem
100 gr bruine basterdsuiker
1 el bakpoeder
3/4 tl kaneel
1/2 tl zout
100 gr havermout
1 ei
250 ml melk
50 gr boter
200 gr bosbessen (uit het vriesvak)

Bereidwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in de magnetron en zet deze apart zodat het kan afkoelen. Roer de twee soorten bloem, de suiker, kaneel, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg daarna de havermout toe. Klop in een andere kom het ei. Voeg daar de melk aan toe en de boter, als die al redelijk afgekoeld is. Als je die te snel toevoegt, kan de boter het ei al een beetje doen stollen en dat is niet goed. Klop dit alles ook. Voeg daarna het ei-melkmengsel aan het bloemmengsel toe. Meng met een houten lepel en niet te lang. Als alles vermengd is, kunnen de bosbessen erbij. Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes (ik gebruik papieren in siliconen, maar bij metaal moet de vorm nog ingevet worden). Zet de muffins 18 tot 20 minuten in de oven. Haal ze eruit als ze licht terugveren bij aanraking. Laat ze eerst nog een aantal minuten in de vorm rusten, leg ze daarna op een rooster om af te koelen.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *